Не “Софіївкою” єдиною: в Умані відбувся фест сиру та вина (ФОТОРЕПОРТАЖ)

13.05.2019, 15:20

 

 Свято сиру та вина відбулося 11-12 травня в Умані. Близько 64 виноробів та сироварів розповідали про свою продукцію відвідувачам фестивалю. Багато із них приїхали з різних куточків України, щоб показати черкащанам культуру та якість своїх товарів.

Такий фестиваль проводять в Умані вперше. Організатори розповідають, що створили його аби і далі розвивати туризм у місті.

– Ми багато їздимо по Україні і бачимо як відпочивають інші. Нам захотілося, щоб і у нашому місті були такі заходи, які цікаві для туристів і уманчан. Фестивалі єднають Україну, – розповіла співорганізаторка події Софія Чорномаз.

Близько восьми локацій вмістив у собі міський стадіон 11-12 травня. Серед яких:

– Музична сцена, де виступали Cherkasy Jazz Quintet , Universal One Man Band та DJ Leo;

– Фудзона з вуличною їжею;

– Зона з презентаціями сирів та вин від виробників;

– Дитяча локація.

У перший день на фестиваль завітали 4000 відвідувачів. За вхід треба було заплатити 50 гривень. Також при вході можна було купити фірмовий бокал фестивалю, адже кожен із виробників пригощав гостей своєю продукцією.

Організатори розповідають, що квитки гості з інших областей бронювали заздалегідь.

 

Брі, сулугуні, камамбер, бринза, гауда  і ще нескінченний список сирів, які можна було скуштувати на фестивалі.

Один із сироварів, Олександр Бабін, виробляє свої продукти лише із козиного молока. Господарство тримає вже понад 12 років. Каже, що його приємно здивувала цікавість місцевих до його продукту.

Не лише на сир була прикута увага відвідувачів. До стендів із винною продукцією теж складно було дістатися через черги.

Сімейний бізнес приїхала представляти  на Черкащину Діана з Одеської області. Розповідає, що вино родина виробляє з 1994 року:

– Напій  у нас органічний. Спеціально вирощуємо виноград, не використовуючи хімію і не додаємо барвників.

Дізнатися з якого бокалу краще смакує ваше улюблене вино та з яким сиром його варто поєднати, можна було на міні-виставці, яку проводили  студенти Уманського національного університету імені Павла Тичини.

– Наприклад,  біле напівсолодке краще пити із сирами, які основані на козиному молоці. Якщо вино має гарний смак і добру витримку, то його треба пити із такими сирами як брі, дорблю, тому що саме вони розкривають повністю ваш напій. Червоне сухе порадив би пити із сирами на основі корв`ячого молока, тому що вони не мають такої кислотності, як ті, про які ми говорили до цього. А от оливки – це універсальна штука. Їх можна використовувати із Мартіні або білим вином, – розповів нам Максим Бойко.

 

На Черкащину завітали навіть представники однієї із міжнародних компаній з виробництва вина, які мають два великі заводи в Грузії. Сомельє компанії каже, що ці вина користуються популярністю на фестивалі, оскільки люди приходять, куштують і обов’язково повертаються купляти.

Серед скляних пляшок із виноградними виробами виднілися ще й медові бальзами. Бджоляр Андрій із Луцька розповідав на фестивалі чому ці напої корисні для здоров`я:

– Медові бальзами дуже гарно засвоюються в людському організмі. У них збережені всі мікроелементи, вся користь меду. Напої гарно впливають на кишково-шлунковий тракт, знімають запальні процеси. Також є бальзамчики, які виконані на ягодах, травах, корнях. Вони покращують нашу імунну систему. Виробляємо усе власноруч та за власною рецептурою вже 12 років.

Серед сирів, вина та інших алкогольних напоїв пан Андрій з Києва презентує в`ялені помідори. Каже, що вони – це чудовий супровід до сиру.

– Це помідори висушені до стану кураги, з сіллю, зі спеціями і в олії. Усі рецептури та технології – мої.

Для перерви між куштуванням смаколиків, гості фестивалю могли взяти участь у різних конкурсах, які проводилися біля великої сцени. Однак і там не обійшлося без дегустації сирів чи вин. Оскільки під час деяких конкурсів треба було вгадати сорт продукту. Партнери фестивалю нагороджували переможців подарунками. Дехто навіть мав змогу отримати квартиру в подарунок.

Про переваги фестивалю сира та вина розповів мер міста Олександр Цебрій:

– Сьогодні ми відкрили туристичний сезон 2019 року. Останнім часом в Умані проходить велика кількість фестивалів, конкурсів, змагань, які популяризують наше місто. Кількість туристів збільшується з кожним роком. І такі заходи як сьогодні також сприяють популяризації Умані. Мені надзвичайно подобається, подобається й уманчанам.  Я бачив їх щири посмішки.

Відвідувачка Людмила приїхала в Умань з Київської області і випадково потрапила на фестиваль. Однак не жалкує:

– За збігом обставин, так трапилося, що я опинилася тут. Мені подобаються сири ручної роботи, незвичайні, з додаванням того, чого немає в магазинах. Тобто ексклюзив. Ми багато чого смакували. Це дуже смачно. Пробували органічні вина. На фестивалі приємна атмосфера, пахне медом і усілякими смаколиками. Також цікаво слухати, що розповідають винороби та сомельє.

 

 

 

Фото: Ірина Бик

 

 

 

 

 

 

 

 

0 коментарів

Залишити відповідь