Реклама

molli

Черкаські лісівники заготовляють насіння сосни (ФОТО)

Руськополянське лісництво єдине в Черкаському районі має шишкосушарку. Сюди звозять сировину з довколишніх сіл. Зберігають шишки в ангарі, розповідає лісничий Ігор Ткач. Звідти, каже, вони подаються у шишкосушарку: “За допомогою шнеків шишка подається на стелажі, де вона знаходиться протягом двох діб при температурі до сорока п’яти градусів. Це оптимальна температура, щоб шишка нагрілася і відкрилася, щоб насіння не пересохло”, інформує “Суспільне“. 

Черкаські лісівники заготовляють насіння сосни

Оптимальна партія, яку можна завантажити на стелаж за один раз, говорить Ігор Ткач – 600-700 кілограмів.

Насіння від шишки відділяється у барабані. Це – наступний етап його видобутку. Говорить оператор шишкосушарки Олег Ліхолай: “Зі стелажів насіння потрапляє в барабан, там крутиться. Шишка іде до котла і топиться, а насіння випадає”.

Черкаські лісівники заготовляють насіння сосни

Процес сушіння та видобутку насіння є безперервним та безвідходним, додає Ігор Ткач.

Просіяне насіння, розповідає Ігор Ткач, засипають у бутлі та зберігають у холодильних шафах до весняної висадки, аби воно не втратило свою якість.

Черкаські лісівники заготовляють насіння сосни

Ігор Ткач зауважує, на сушіння приймають лише зірвані з сосни шишки. Цьогоріч вісім лісництв району таких привезли сюди 33 тонни. Станом на сьогодні переробили двадцять. З них отримали 200 кілограмів насіння. Досушити решту планують до кінця березня.

Нині по області лісогосподарські підприємства заготовили 402 кілограми насіння сосни звичайної. Процес заготівлі ще триває.

Коментарі

avatar

Реклама

Реклама